Hvem eier strømmen?

Annonse 1

Annonse 1

Utdrag fra innlegg i Nettavisen av Joakim Stensland, advokat, Stensland&Co

I følge loven er det oss velgere som er de rettmessige eierne av vannkraften og alle ressursene, herunder økonomisk overskudd som den skaper.

Loven er klar

I 2008 fikk vi en ny formålsbestemmelse i vannfallrettighetsloven § 1 som sier:

«Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå».

Etter bestemmelsen er det oss velgere som er de rettmessige eierne av vannkraften og alle ressursene, herunder økonomisk overskudd som den skaper, jf. Landets vannkraftressurser tilhører allmenheten.

Loven skiller altså ikke mellom fattig eller rik. Det er slik bestemmelsen i vannfallrettighetsloven skal forstås.

Problemstillingen og spørsmålet

Problemstillingen er om politikerne har lovlig adgang til å bruke det økonomiske overskuddet, ressursene fra vannkraften, på formål som ikke godskrives alle eierne, men kun enkelte grupper i samfunnet vårt, (fordelingspolitikk).

Spørsmålet er om politikernes bruk av det økonomiske overskuddet fra driftsselskapene er ulovlig.

Politikernes lovstridige bruk av pengene våre

Driftsselskapene deler ut overskuddene sine til staten og kommunene i tråd med formålsbestemmelsen i vannfallsrettighetsloven § 1. Men pengene går derifra ikke videre tilbake til alle eierne. Istedenfor bruker politikerne bruker disse pengene til å finansiere andre valgløfter, for eksempel gratis SFO, helsetjenester og barnehager.

Det er ikke til allmenhetens beste, slik det skal forstås etter bestemmelsen. Vilkåret i bestemmelsen sier at alle eierne skal få lik fordel av overskuddet. Der pengene brukes på goder som kun noen er brukere av, så er ikke vilkåret oppfylt.

Forklaringen på de høye strømprisene

Systemet som politikerne våre har etablert, som gir driftsselskapene våre anledning til å selge strømmen vår dyr til land utenfor norske grenser, er økonomisk lønnsom. Det er positivt at disse landene er villige til å betale oss gull for strøm vi produserer nesten gratis. Men det legitimerer ikke at prisen her hjemme er tilsvarende høy når vi som eiere av strømmen samtidig ikke får utbetalt overskuddet dette skaper.

Politikerne kan fortsette praksisen med at våre driftsselskaper får anledning til å selge strømmen vår på det utenlandske markedet. Men det forutsetter at politikerne samtidig uavkortet betaler tilbake overskuddet det gir, slik at vi som eiere får lavere strømpriser. Praksisen er nemlig ikke lenger til alle eiernes interesser, allmenhetenes beste, fordi konsekvensen er skyhøye strømpriser her hjemme.

Kilde

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply