Hvorfor rotete mennesker er smartere, ifølge Science

Annonse 1

Annonse 1

Albert Einstein var kjent rotete. Den nobelprisvinnende vitenskapsmannen vitser om sitt uordnede arbeidsområde: «Hvis et rotete skrivebord er et tegn på et rotete sinn, hva er da et tomt skrivebord et tegn på?» Gitt en av verdens største hjerner som solid støttet rot som et tegn på storhet, følger vitenskapen selv etter? Som det viser seg, ja. En rekke studier tyder på at kreative genier favoriserer et kaotisk arbeidsområde.

For å avlive myten om at rotete mennesker er late, gjorde vi et dypdykk i psykologiske studier som beviser det motsatte. Det viser seg at rotete mennesker bruker kaos som kreativt drivstoff, utfordrer status quo og mer. Føl deg aldri skyldig i det rotete skrivebordet ditt igjen. Vi bryter ned de viktigste teoriene bak hvorfor ukonvensjonell, uorganisert livsstil bare kan være plan A. Fortsett å bla etter fem vitenskapelig støttede grunner til hvorfor rotete mennesker er smartere.

Myte: Rotete mennesker er late
En kresen, streng tilnærming til ryddighet blir ofte hyllet som den ønskede tilnærmingen til virksomheten. Vi elsker en flott organisatorisk hack eller vårrengjøring. Å omfavne den mer rotete tilnærmingen til livet handler ikke om å si organisasjon; det handler om empati og åpenhet.

I en verden hvor «renslighet er ved siden av gudsfrykt» er et vanlig formspråk, blir det å være ryddig noen ganger likestilt med å være moralsk, mens uorden er lik dovenskap. «Uorden har blitt ansett på forskjellige måter som en moralsk svikt, et kjennetegn på latskap, en alvorlig karakterfeil eller en hardwired menneskelig oppførsel,» skriver Richard A. Friedman, MD, i The New York Times. «I motsetning til populær tro, er uorden/rot ikke nødvendigvis et tegn på mental uorganisering,» sier Friedman. «Det ser heller ikke ut til at rot utelukker produktivitet: Noen av de mest kreative og produktive menneskene er inbitte rothauer.»

Ved å avvise premisset om at et kaotisk arbeidsområde bare er et resultat av en aversjon mot rengjøring, kan vi nå undersøke den praktiske bruken på arbeidsplassen. Tilfører en viss grad av kaos verdi?

De bruker kaos som kreativt drivstoff
En studie fra 2013 ledet av Kathleen Vohs ved University of Minnesota Carlson School of Management fant at uordnede rom øker kreativitet og innovasjon. Derimot syntes det å holde stemningen ryddig og ryddig å «oppmuntre til konvensjon og å spille det trygt.»

Forfatterne J.K. Rowling, Mark Twain og Roald Dahl trivdes alle i kreative arbeidsområder fulle av notater, stabler med rot og tilfeldige inspirasjonspunkter. Forfatternes frenetiske, spredte skrivebord kan vise seg å være en effektiv metodikk for kreativ problemløsning. Slik sett blir rotete en fysisk manifestasjon av en vilje til å trosse konvensjoner og kaste bort fra mønstre.

De utfordrer Status Quo
«Fra en ung alder har vi lært å føle oss dårlige for å være rotete. Uorganiserte eller ustelte mennesker blir ofte utskjelt av samfunnet,» sier John Haltiwanger i Elite Daily. «I prosessen blir de skjulte fordelene med denne kvaliteten oversett. Det krever mot å omfavne uorden, siden det ofte krever å akseptere konstant kritikk og gå mot sosiale konstruksjoner.» Med andre ord, rotete mennesker er ikke pakket inn i status quo. De er allerede i ferd med å motarbeide tradisjonen.

Oddsen er at hvis du er rotete, har du tatt et helvete for det på et tidspunkt i enten ditt personlige eller profesjonelle liv. Selv foretrekker jeg en arbeidsplass uten regler og orden. Mens jeg har vært kjent for å lage fargekodede regneark som angir aktiviteter for ferier, flyter skriveplassen min konsekvent i et hav av referanser, flere bærbare datamaskiner, kameraer og sannsynligvis tre til fem kopper kaffe til enhver tid. Det hjelper meg å tenke.

«Uordnede miljøer ser ut til å inspirere til å bryte fri fra tradisjonen, noe som kan produsere fersk innsikt,» konkluderer Vohs og hennes medforfattere i sin studie, og jeg kan ikke engang telle antallet kunstnere jeg personlig kjenner som foreskriver denne teorien.

De har laserfokus
En annen teori om hvorfor kreative mennesker trives i et kaotisk miljø kan ligge i en medfødt evne til å tune ut distraksjoner. Med andre ord forstyrrer ikke rotet deres arbeidsflyt fordi hjernen deres systematisk filtrerer det bort.

«Mange rotete mennesker er ubekymret eller uvitende om det tilsynelatende kaoset i lokalmiljøet,» sier Friedman. «Som folk med høye smerteterskler som kanskje ikke legger merke til smerte på lavt nivå, kan rotete mennesker bare ikke føle plassen deres like sterkt som neatniks.»

Eric Abrahamson og David H. Freedman, forfattere av A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder, antar at rot har evnen til å fremheve prioriteringer. «Et rotete skrivebord kan være et svært effektivt system for prioritering og tilgang,» sier de. «På et rotete skrivebord har det viktigere, presserende arbeidet en tendens til å forbli i nærheten av og nær toppen av rotet, mens de trygt ignorerbare tingene har en tendens til å bli begravet til bunnen eller nær baksiden, noe som gir perfekt mening.»

De ser det større bildet
Fysiker Adam Frank sier at uorden er universets naturlov. Kanskje rotete mennesker er den ensomme laksen som ikke svømmer oppstrøms. I stedet går de med strømmen. «Forskere avdekket først entropiens lover tilbake på 1800-tallet,» sier Frank. «Da de prøvde å presse ut maksimal effektivitet fra sine skinnende, nye dampmaskiner, oppdaget de et radikalt og noe deprimerende nytt kosmisk prinsipp. Sett under ett fant de ut at universet alltid beveger seg fra orden til uorden, fra lav entropi til høyere entropi. Så selv om du kanskje kan redusere kaos på ett lite sted som skrivebordet ditt, skaper selve arbeidet du gjør mer rot for resten av universet.»

«Det er en fysikklov», fortsetter Frank. «Den harde sannheten er at universet i seg selv er død-set mot vår langsiktige innsats for å bringe orden i kaoset i livene våre. Det er fordi universet elsker kaos.»

Rotete mennesker er unektelig tilpasningsdyktige. Den spontane evnen til å fokusere på oppgaven uten å sette seg fast i detaljene i omgivelsene er et ferdighetssett som betegner en fugleperspektiv tilnærming til problemløsning. Å skape orden i kaoset, trives i et uordnet kosmos, er faktisk survival of the fittest på sitt beste. Endring er den eneste konstanten i dette livet; kan like godt omfavne det.

Oversatt fra en artikkel av Jillian Knox Finley i Yahoo!Life

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply