Riksrevisoren slakter etterlønnsordningen

Annonse 1

Annonse 1

Riksrevisjonen gir Stortinget sin aller største kritikk for politiker-ordninger.

Det vises til at en tredjedel (61) av de politikerne som har fått etterlønn, ikke har opplyst om andre inntekter og dermed fått for mye etterlønn. Han sier at det er sterkt kritikkverdig at de tidligere politikerne ikke har holdt informasjonsplikten og dermed tilegnet seg etterlønn de ikke skulle hatt. Han retter ikke kritikken kun til representantene, men også til presidentskapet og admininstrasjonen.

Sett i sammenheng med tidligere saker hvor politikere har fått for mye penger, er det svært kritikkverdig at dette med politiske økonomiske ordninger ikke ser ut til å være helt under kontroll og at enkelte politikere ser ut til å utnytte svakheter i systemet for å berike seg selv.

Nå reagerer Audun Lysbakken i SV og Seher Aydar i Rødt som begge er medlem av kontrollkomiteen. De mener at ordningen med etterlønn må skrotes.

Stortingsrepresentanter skal ikke ha større ytelser enn de har krav på, og den enkleste måten å sikre dette på er at de folkevalgte så ofte som mulig er underlagt samme regelverk som folk flest, sier Audun Lysbakken (SV), som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Riksrevisjonens kritikk viser at vi har hatt en politikerklasse som har tatt for seg av privilegier vanlige folk bare kan drømme om og tatt seg til rette. Nå må det bli slutt på frynsegodefesten, sier Seher Aydar.

Vi må avskaffe særfordeler og vi må hindre dette misbruket, gjennom et strammere regelverk, maksimal åpenhet og bedre kontroll, fortsetter hun og legger til at etterlønnsordningen er umulig å forsvare.

Stortinget bør ta en ny titt på etterlønnsordningen, mener advokat Arve Lønnum i Riksrevisjonens ledelse. Foto: Mathias Fossum/Riksrevisjonen

I Riksrevisjonens rapport har Lønnum som eneste medlem stilt spørsmål om ordningen med etterlønn bør bestå etter avsløringene:

«Kollegiets medlem Lønnum anbefaler i tillegg at Stortinget gjør en fornyet vurdering av om det er hensiktsmessig at Stortinget har egne former for ytelser knyttet til kortvarig eller lengre bortfall av arbeidsinntekt enn dem som ellers følger av folketrygdloven», står det i rapporten.

Til VG sier Lønnum at han ville gi en tydeligere anbefaling enn de andre i riksrevisjonen:

Når vi ser hvor krevende det har vært for Stortinget å selv lage et eget regelverk, hvor krevende det har vært å følge og håndheve, så synes jeg det gir grunn til å tenke over det prinsipielle og det praktiske i å fortsette med slike ordninger.

Comments

comments

Annonse 2

Annonse 2

Be the first to comment

Leave a Reply